Co byście powiedzieli, aby smak tradycyjnego jabłecznika przetransferować do lodów? W formie bezglutenowej i wegańskiej rzecz jasna! Moja dyżurna baza, czyli banany, które nadają przepiękną konsystencję, a do tego jabłuszko i oczywiście przyprawy. Cynamon cejloński, który w przeciwieństwie od zwykłego ma niską zawartość kumaryny, która jest szkodliwa dla organizmu. A w dodatku ma bardziej intensywny aromat. Mieszanka niedokładnie zmiksowanych migdałów i orzechów włoskich dodaje efektu ‘crunchy’. Całość to nie jest oczywiście tylko smak i piękny wygląd. Domowe lody na bazie owoców i orzechów, bez dodatku cukru, jajek, mleka itp… to dawka przede wszystkim pysznych wartości odżywczy. Po prostu czysta postać zdrowych tłuszczy, witamin, minerałów i białka! I oczywiście, że można je jeść w środku zimy, bo nie zawierają cukru i innych sztucznych dodatków, które wyniszczają układ odpornościowy 😉 Skusisz się?

What would you say, to transfer the taste of traditional apple pie into some nicecream? In glutenfree and vegan form of course! My main base, which are bananas and their advantage to make amazing texture, plus some apple into this and spices of course. Ceylon cinnamon, in opposite to normal one, contains low content of coumarin, which is harmful to our body. In addition it has more intense flavour. Mix of not completely blended almonds and walnuts give a ‘crunchy’ effect. Totality is not only a taste and beautiful look of course. Homemade nicecream made with fruits and nuts, without sugar, eggs, milk ect… is a nice dose of yummy health benefits. It’s just pure version of healthy fat, vitamins, minerals and proteins! So this is obvious you can eat them in a middle of winter season, because they don’t contain sugar and other artificial additionals, which just ruin your immune system 😉 Will you tempt?

Składniki:

  • 3 mrożone banany
  • 1 mrożone i obrane jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 25 g całych migdałów
  • 25 g orzechów włoskich
  • ziarna kakao DIET FOOD
  • świeży banan, maliny, granat

Przygotwanie:

  1. Wieczorem, dzień wcześniej przed planowanym śniadaniem zamroź obrane jabłko pokrojone w kostkę oraz banany w plasterki. 
  2. Następnego dnia wyciągnij owoce z zamrażarki, aby trochę odtajały.
  3. Zblenduj (nie całkowicie) migdały i orzechy włoskie.
  4. Owoce przełóż do blendera lub do jakiejś miski i zblenduj wszystko, razem z przyprawami.
  5. Następnie wyłóż lody do miseczki i udekoruj owocami oraz ziarnami kakao.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 3 frozen bananas
  • 1 frozen apple, peeled
  • 1 tsp caylon cinnamon
  • half tsp of cardamon
  • 25 g whole almonds
  • 25 g walnuts
  • cacao nibs DIET FOOD
  • fresh banana, raspberries, pomegranate

Preparation:

  1. In the evening, the day before planned breakfast – peel and cut apple into squares and slice bananas; put fruits into the freezer.
  2. In the next day remove fruits from the freezer to let them softer.
  3. Blend (not completely) almonds and walnuts.
  4. Put all the fruits into a blender or some bowl and blend everything, together with spices.
  5. In the next step put nicecream into some bowl and decorate with fruits and cacao nibs.

BON APPETITE !!!