Pewnego wieczora, jak to zwykle mam wenę na tworzenie słodkości, naszła mnie ochota na kolejne brownie, które nie wymaga użycia mąki i cukru! Przepis na moje pierwsze, z czerwonej fasoli znajdziecie TUTAJ. Tym razem użyłam ciecierzycy, która świetnie spaja całe ciasto. A jak przystało na miłośniczkę owoców, która zawsze ma w domu zapas bananów (około 10 kg każdego tygodnia xd), również do tego przepisu powędrowały 😉 Wyszło mi od pierwszej próby i wszyscy domownicy byli zachwyceni 🙂 Natomiast jego druga premiera miała miejsce, podczas pobytu we Włoszech. Wtedy też miałam okazję zrobić zdjęcia z moim chłopakiem i trochę podszkolić się w fotografii 😉 To brownie towarzyszyło nam także podczas jednej z naszych wypraw, a dokładnie w Alpy i delektowaliśmy się nim nad Jeziorem Braies… 

One evening, like I always have great inpirations for creating sweets, I was craving another brownie, but the new one and also without using flower and sugar! HERE You can find my first, made with red bean. This time I used chickpea, which perfectly works as a substitute of flour. As a great lover of fruits, who has always some bananas (around 10kg each week xd), I use them in this recipe 😉 It turned out great from the first try and all my family was amazed 🙂 Whereas its second premiere took place in Italy. I had there also an occasion for make pictures with my boyfriend and take some photography lessons 😉 

 

Składniki:

u mnie: sylikonowa foremka 23 cm x 24 cm x 4 cm

  • 250 g ciecierzycy (suchej)
  • 200 g awokado (po obraniu)
  • 500 g bananów (po obraniu)
  • 60 g karobu
  • 10 g cynamonu cejlońskiego
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 40 g syropu klonowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę uprzednio namocz w dużej ilości wody, z jedną łyżeczką sody oczyszczonej (na całą noc). Następnego dnia ugotuj w świeżej wodzie, z kolejną łyżeczką sody i liściem laurowy.
  2. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
  3. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  4. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
  5. Wlej masę do formy, a następnie włóż do piekarnika.
  6. Piecz około 50-60 min.
  7. Po tym czasie poczekaj, aż wystygnie. Dopiero wtedy jest gotowe do jedzenia 🙂

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

I used silicone form: 23 cm x 24 cm x 4 cm

  • 250 g chickpea (dried)
  • 200 g avocado (after peeling)
  • 500 g bananas (after peeling)
  • 60 g carob
  • 10 g ceylon cinnamon
  • 30 g coconut oil not refined
  • 40 g maple syrup
  • 1 heaped teaspoon of cacao
  • 1 flat teaspoon of gluten free baking powder

Preparation:

  1. Soak chickpea in a bigger quantity of water with 1 teaspoon od baking soda (for all the night). Next day boil it in a fresh water, also with 1 teaspoon of soda and bay leaf.
  2. Boil until its soft and rinse.
  3. Preheat the oven to 180 Celcius degrees.
  4. Blend all the ingredients to receive smooth concistency.
  5. Bake it 50-60 minutes.
  6. After this time wait with eating and let it rest. It’s ready to eat only then 🙂

BON APPETIT !!!