HISTORIA BLUE MAJIKA

Historia niebieskiej spiruliny jest nam znana dopiero od kilkudziesięciu lat, kiedy to jedna z założycielek firmy E3LIVE Tamera Campbell była na etapie poszukiwań i dążyła do odkrycia naturalnego niebieskiego barwnika do swoich TRUFLI. Dowiedziała się, że „niebiesko-zielone algi” miały w ogóle odcień niebieskiego koloru. Pracowała z wieloma ludźmi, którzy byli wstanie pomóc jej odkryć proces ekstrakcji, aby osiągnąć wspaniały smurfowy pigment. Dopiero później odkryto jakie korzyści zdrowotne ma ten produkt, głównie przeciwzapalne.
Jeśli chodzi o nazwę „Blue Majik”, to była to jedna z wielu nazw, które brano pod uwagę. Więc z imieniem tego unikalnego naturalnego pigmentu nie wiąże się żadne szczególne przesłanie. Jednak chyba jest to przykład, kiedy coś niepozornie banalnego może być początkiem wielkiej REWOLUCJI. Również patrząc z większej perspektywy, jeśli skupiamy się na tym co kochamy, robimy to, co nas pasjonuje, mogą to być nawet małe sprawy, i chcemy je udoskonalić, dotrzeć do prawdy, to w rezultacie koniec drogi poszukiwań może nas sowicie wynagrodzić. Takim przykładem jest właśnie Tamera i jej niebieskie odkrycie!

CO TO JEST BLUE MAJIK
czyste oraz jedyne źródło fikocyjanu

Jest to certyfikowany i autorski ekstrakt Arthrospira plantesis, czyli spirulina. To wolny od chemii niepozorny proszek, który odznacza się niesamowitą gęstością składników odżywczych. Rośnie w czystych wodach jeziora Klamath Lake w Oregonie. Głównie jest złożony z fikocyjanu, który jest potężnym antyoksydantem niszczącym wolne rodniki. Jednocześnie jest naturalnie występującym w przyrodzie inhibitorem COX-2, co oznacza, że jest lekiem przeciwzapalnym, pozbawionym wszelkiej chemii. Jest również naturalnym barwnikiem, który tej chemii również nie posiada. Zawiera także inne związki, które w tym połączeniu stawiają ową spirulinę ponad te standardowe, co sprawia, że jest niezwykle wyjątkowa. Ten życiodajny proszek, co udowodniono klinicznie, spożywany codziennie może usprawnić nasze życie, wzmocnić funkcjonowanie organizmu oraz kondycję psychiczną, a co najważniejsze wspomóc leczenie i zapobieganie różnym chorobom.

CZYM JEST FIRMA E3LIVE
 piękna misja

Firma e3live jest JEDYNĄ I NIEPOWTARZALNĄ na całym świecie, ponieważ tylko oni oferują światu esencję zdrowia, nazywając siebie „szafarzami Ziemi, strzegących darów Matki Natury”. Aby pomóc w szerzeniu misji, której głównym celem jest uświadomienie w ludziach najwyższej wartości, jaką jest pielęgnacja naszego życia od środka, w naturalny sposób, pragnę również dołączyć do tego cudownego przedsięwzięcia. A poprzez pisanie o tym, inspirowanie i pokazywanie jak pięknie i zdrowo można zapobiegać wielu chorobom i budować zdrowe ciało oraz umysł, czuję się zaszczycona.

Swoje działania zaczęli w 1991 roku, więc stosunkowo niedawno, jednak liczne badania, testy i certyfikaty pozwalają na pełne zaufanie. Do tematu podchodzą bardzo selektywnie i krytycznie, jeśli chodzi o cały proces produkcji, tj. zbieranie, filtrowanie i testy, dlatego te produkty są w 100% bezpieczne i jadalne. Do zbierania używają renomowanych kombajnów i przestrzegają wszelkich zasad czystości. Stosując się do praktyki dobrej produkcji (GMP)  mogą pochwalić się wieloma certyfikatami o koszerności i organiczności. Właścicielami i głównymi zarządcami są Michael Saiber i Tamera Campbell, którzy swoim przykładem wtórują całej idei e3live oraz oczywiście swoim zdrowiem i stylem życia. Nie tyle sami zarządcy, czy pracownicy poświadczają o cudownych właściwościach tych produktów, co sami stosujący je (tutaj możecie przeczytać o tym – TUTAJ), jak również ja.

Jednak czy tylko w USA można ją kupić? Otóż nie! I to świetna wiadomość dla zaintrygowanych tym tematem, ponieważ w Polsce również istnieje możliwość zdobycia tego cudownego proszku, dzięki niedawno powstałej firmie ALGAE, która jest JEDYNYM POLSKIM IMPORTEREM. To dwójka młodych i energicznych ludzi, którzy podzielają entuzjazm założycieli amerykańskiego e3live oraz postanowili rozpocząć niebieską rewolucję u nas. Dają możliwość swoim rodakom na odkrywanie tego, czym obdarowała Ziemię Matka Natura, w jeszcze bardziej świadomy sposób! Więcej informacji pod linkiem —> http://algae.pl/

Aby zrozumieć lepiej wyjątkowość tego ekstraktu spiruliny, należy przyjrzeć się głównemu jej składnikowi, czyli…

FIKOCYJANINA  –  KLEJNOT BLUE MAJIKA
oraz jej nieocenione właściwości

  • Aż 30% masy Blue Majika, bądź czasem więcej
  • Skąd nazwa? Pochodzi z greki i składa się z dwóch członów, „PHYCO” oznacza glony, a „CYAN” – niebieski, który tradycyjnie oznacza odcień niebiesko-zielony (zbliżony do „AQUA”) i pochodzi od „KYANOS”, co oznacza nieco inny ciemno niebieski kolor.
  • Kolor i jego zastosowanie! Jest niesamowitym kompleksem niebieskiego fitopigmentu i białka, łatwo rozpuszczalnym w wodzie, dającym spirulinie niebieskawy odcień. Obecnie jest wydobywany z otwartych stawów hodowlanych sinicy Arthrospira platensis. Pozyskiwany z Aphanizomenon flos-aquae (gęstego płynu botanicznego) i spiruliny (Cyanophyta) z szerokim powodzeniem wykorzystuje się go jako jedyny istniejący na ziemi nturalny barwnik spożywczy (gumy do żucia, produkty mleczne, galaretki) o nieocenionych właściwościach (Glazer and Stryer 1984).
  • Wyjątkowość: właśnie zawartość fikocyjanu (kluczowego składnika) wynosi ową spirulinę na wyższy level, wśród pozostałych superfoodsów i stawia ją na pierwszym miejscu. To istotna różnica między spiruliną, a innymi zielonymi produktami spożywczymi, takimi jak trawa pszeniczna, chlorella czy jęczmień.
  • Właściwości: fluorescencyjne i antyoksydacyjne, absorbujące energię słoneczną, która jest potem zamieniana na energię biochemiczną, zawierając dzięki temu w sobie sole mineralne, aminokwasy, proteiny, cukry rozpuszczalne w wodzie oraz enzymy. Stosowana również na polu farmaceutycznym jako antyoksydant (Romay i Gonzales 2000) i przeciwzapalny lek (Qureshi, 1996) oraz w kosmetyce w szminkach czy eyelinerach w Japonii, Tajlandii i Chinach.. Charakteryzuje się niezwykłą wydajnością jest odpowiedzią na codzienne dolegliwości, jak i cięższe zaburzenia, np. skutki promieniowania radioaktywnego lub chemioterapii
  • Wydajność: tylko 0,5 grama dziennie!!!

Fikocyjanina chroni nasze DNA, naszą wątrobę i wpływa na produkcję komórek macierzystych.

BADANIA nt. FIKOCYJANINY
 oraz jej właściwości prozdrowotne

Liczne studia i doświadczenia mogą potwierdzić tą tezę, jak również naukowcy, którzy zapewniają o znaczących dla zdrowia aspektach:

  1. POTĘŻNE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

  • Badania po 2000 roku (Reddy) wykazały że fikocyjanina jest silnie przeciwzapalna oraz jest odpowiedzią na alergiczne stany zapalne (Remirez). Mianowicie fikocyjanina zwalcza zapalenia jako inhibitor Cox-2. Przeznaczenie takiego chemicznego inhibitora w zasadzie uszkadza wątrobę, jednak fikocyjanina wspomaga ją.
  1. OCHRONA DLA WĄTROBY

  • W Japonii odkryto również jej ochronny wpływ na wątrobę i nerki, jak również aktywację układu odpornościowego. Naukowcy z Osaka Medical Center i Cardiovascular Diseases stwierdzili, że spirulina, przypuszcza się, jest w stanie zwiększać odporność prowadzącą do zahamowania i rozwoju nowotworów oraz infekcji wirusowych. Badania kliniczne na ludziach potwierdziły, że podając im gorący płyn z ekstraktem spiruliny bogaty w fikocyjany zwiększał wytwarzanie interferonu i komórek NK, czyli naturalnych zabójców chorób nowotworowych.
  • Porównując spirulinę z chlorellą – obie wykazały pozytywny wpływ na wątrobę, jednak to spirulina miała silniejszy efekt, nawet 5-krotnie.
  1. SILNE TRIO:
    PRZECIWUTLENIACZ, PRZECIWWIRUSOWY I PRZECIWNOWOTWOROWY

  • Hiszpańskie badania z 2001 roku potwierdzają, że jest przeciwutleniaczem hamującym peroksydację lipidów mikrosomalnych. Mówiąc prościej hamuje utlenianie się cząsteczek tłuszczów, ścian komórkowych naszego organizmu, a tym samym starzenie organizmu! Ochroną przeciw zmianom są małe cząsteczki: witamina A, witamina B, które zawarte są w Blue Majiku.
  • Doświadczenie pozwoliło wykazać, że fikocyjanina ma skuteczność 16 razy większą niż troxol (pozyskiwany z witaminy E) oraz 20 razy większą niż kwas askorbinowy (witamina C). Fikocyjanina ma zatem zdolność neutralizacji wolnych rodników, które w dużej liczbie mogą powodować uszkodzenia na poziomie komórkowym DNA. Zatem ochrania DNA od podstawy.
  • Również na Kubie przeprowadzono badania, tym razem na zwierzętach, udowadniając działanie inhibitora E-2, który zmniejsza alergiczne działania przeciwzapalne oraz przeciwartretyczne (Romay i Remirez, 2002)
  • W Mexico City w Państwowej Szkole Nauk Biologicznych potwierdzono również działania hamujące różne wirusy, w tym wściekliznę.
  • W roku 1996 wydziałowi medycyny Uniwersytetu Harvarda w Bostonie udało się wykazać, że fikocyjanina pozwala hamować replikację HIV oraz innych: grypy typu A, świnki, odry, opryszczki, cytomegalowirusa, i to w sposób bezpieczny. Ukazują one zdolność fikocyjaniny do ochrony komórki poprzez uniemożliwienie wirusowi przeniknięcia przez membranę. Tak więc wirus może się powielać i kończy będąc wyeliminowanym.
  • Naukowcy z Kuby badania wykonywali in vivo oraz in vitro, czyli wewnętrzne oraz zewnętrzne, podczas których potwierdzili działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz neuroprotekcyjne, czyli ochraniające mózg i wątrobę.
  1. OCHRONA DLA NEREK

  • Może pomóc w ochronie przed niewydolnością nerek, spowodowanych przez niektóre terapie lekowe podawane w szpitalach. Wiele jest źródeł antyoksydantów we wszelakim pożywieniu, jednak żadne nie są tak silne jak owa kondensacja.
  • Japoński fizyk Sumio Iijima w 1982 roku wykazał obiecujące badania na temat powodzenia w leczeniu raka u zwierząt, stymulując układ odpornościowy.
  1. OCHRONA PRZED PROMIENIOWANIEM RADIOAKTYWNYM

  • Ciekawe badania przeprowadzono również na Ukrainie, gdzie wcześniej spirulina wykazała skuteczność w usuwaniu radioaktywności po wybuchu w Czarnobylu. Po badaniach na zwierzętach wystawionych na promieniowanie stwierdzono efekt korygujący napromieniowania (Kaprow, 2002).
  1. CHRONI UKŁAD KRĄŻENIA

  • W końcu ostatnie znane badania, na Uniwersytecie Kalifornii pokazują, że fikocyjanina wykazuje pozytywny skutek w oczyszczaniu tętnic.

DZIEWICZE KLAMATH LAKE –
ALMA MATER BLUE MAIJKA

Ma powierzchnię ponad 61tys. akrów i jest największym słodkowodnym jeziorem w południowej części stanu Oregon oraz jednym z największych w Stanach Zjednoczonych. Jest to naturalny zbiornik wodny leżący w dolinie strukturalnej jako Klamath Graben. Długość jeziora to aż 25mil, a szerokość 2,5 do 12,5mil. Jezioro znajduje się z dala od dużych miast, które mogłyby zanieczyścić powietrze i wodę, a ponadto jest całkowicie otoczony Gór Kaskadowych. Położone jest na wysokości 4100 stóp nad poziomem morza.

Jezioro jest zasilane przez 17 rzek, bogatych w składniki mineralne, które wtłaczają średnio 50.000 ton mineralnej wody bogatej w muł z otaczającego 4000 mil kwadratowych (10.000 km 2) basenu wulkanicznego, tworząc górną Klamath Lake jedną z najbogatszych pułapek pokarmowych na świecie, czego nie sposób zduplikować.

Wody jeziora i jego osady mają zadziwiająco wysokie stężenie pierwiastków śladowych i minerałów z powodu ogromnej erupcji wulkanu, który wystąpił z Mount Mazama ponad 7700 lata temu. Spowodowało to  pokrycie ogromnego obszaru, aż do granic Kanady przez miliony ton pyłu wulkanicznego. Tak powstało po erupcji na północy Jezioro Crater Lake. Wulkany, trzęsienia ziemi, pogniecione łańcuchy górskie, które graniczą z Pacyfikiem, są wynikiem wyboczenia krawędzi płyt skorupy ziemskiej pod naciskiem

To jezioro jest bardzo bezpiecznym środowiskiem, wolnym od szkodliwych bakterii, metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, insektycydów i fungicydów. To obszar niesamowicie nasłoneczniony, bo promienie słoneczne padają na nie przez średnio 300dni w roku. A alkaliczność jeziora zapewnia ponad 60 razy więcej składników odżywczych niezbędnych dla właściwego wzrostu glonów.

Dodatkowe informacje:

  • Proszek Blue Majika powinno się trzymać szczelnie zamknięte, zabezpieczone przed wilgocią, światłem, ciepłem i innymi zanieczyszczeniami.
  • Jedyne zastrzeżenie jest takie, że przy kontakcie z oczami może powodować podrażnienie. Kiedy to nastąpi, należy przepłukać wodą, podnosząc górne i dolne powieki.

PRZEPISY:

 

BLUE JASMINE RISE

Składniki:

  • 50 g jaśminowego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 gruszki
  • 2 małe banany
  • 1 łyżeczka blue majika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka lucumy
  • do tego: maliny, truskawki, płatki migdałowe, ziarna kakao

Przygotowanie:

  1. Przepłukany ryż ugotuj razem z kokosem.
  2. Następnie oddziel kilka łyżek ugotowanego ryżu i zmiksuj z odrobiną wody, aby wyszła gęsta polewa.
  3. Pozostały ryż zmiksuj z owocami, blue majikiem i ewentualnie lucumą.
  4. Udekoruj owocami, płatkami i kakao.

Smacznego!!!

INNE ZNAJDZIECIE:

  1. BANANA &BLUE MAJIK SMOOTHIE

  2. BLUE MAJIK NICECREAMS

  3. SMOOTHIE BLUE MAJIK & CAROB