Pamiętam kiedy z moim przyjacielem szalałam i eksperymentowałam w kuchni… Niezapomniane przeżycia i wspomnienia, które zaowocowały milionem szalonych pomysłów, którymi teraz się z Wami dzielę. Ja zazwyczaj mam takie przyzwyczajenie, że nowe przepisy tworzę wieczorami, bo wtedy nachodzą mnie ciekawe i czasem postrzelone pomysły 😉 A więc pewnego wieczoru, miałam ochotę na coś słodkiego, a od kiedy “umiem” robić ciasteczka…padło na tę formę przekąski. Jak to szalone dzieciaki są w akcji i natchnieniu…zawsze wychodzą takie cuda! Dlatego też przez przypadek dolaliśmy trochę whiskey do masy 😀 Pierwszy pomysł był, aby zostawić jasny kolor (jego), więc powstały z kompromisu dwa 😉 I zgadnijcie, który lepszy! (mój ^^)

I remember when I was getting crazy and making experiments in the kitchen with my friend…Unforgettable feelings and memories, which fructified with a million crazy ideas. And only now I am sharing with them. I usually have such a habit, that I am creating new recipes in the late evenings, because I have interesting and bonzo ideas 😉 So, I had some desire to eat something sweet, and since “I am able to” make cookies…it droped into this kind of snack. As crazy kids are in action and afflatus…as such a wonder come out under their hands! That’s why we added a whiskey into the mass accidentally 😀 First idea was to leave a bright color (his idea), so we made two colors because of a compromise 😉 Try to guess, who’s cookies were better! (mine of course ^^)

Składniki:

  • 50 g mąki z orzechów laskowych
  • 50 g hazelnut butter
  • 50 g whiskey
  • 150 g świeżych daktyli (NAJLEPSZE ŚWIEŻE DAKTYLE)
  • 100 g mąki ryżowej
  • kakao (1-2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Do zrobienia mąki i masła z orzechów laskowych wystarczą same orzechy i blender. 
  2. Najpierw zmiel orzechy na mąkę, a następnie zrób masło. Blenduj tak długo, aż orzechy zaczną wydzielać olej i powstanie lejąca masa.
  3. Wszystkie składniki połącz ręcznie w misce i dodaj kakao według uznania.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
  5. Uformuj z masy płaskie ciastka i wyłóż na papier do pieczenia.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 12-15 minut.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 50 g hazelnut flour
  • 50 g hazelnut butter
  • 50 g whiskey
  • 150 g fresh dates (NAJLEPSZE ŚWIEŻE DAKTYLE)
  • 100 g rice flour
  • cacao (1-2 tsp)

Preparation:

  1. To make flour and butter you will only need hazelnuts and food procesor.
  2. First thing you need to make is blending nuts for flour and next make butter. Blend as long as nuts starts to giving oil and you will receive almost liquid mass.
  3. Combine all the ingredients with hands in the bowl and add cacao (according to your willing).
  4. Preheat the oven into 180 degrees.
  5. Form flat cookies and put the on the baking paper.
  6. Bake them for 12-15 minutes.

BON APPETIT !!!