Nie spodziewałam się nigdy, że stworzę coś tak nieziemsko pyszne 😀 Czy istnieje zdrowa i jednocześnie smaczna wersja kolorowej nutelli? Nie sądzę 😉 Pewnie ktoś, kiedyś wpadł na coś podobnego, ale moje orzechowe i bajecznie zielone masło jest wyjątkowe i przede wszystkim najzdrowsze! Nie użyłam w niej cukru, olejów czy podobnych sztucznych dodatków. Za kolor posłużyła mi japońska herbata matcha, o której właściwościach pisałam TUTAJ. Za słodzik, użyłam nic innego, jak syrop… ten kokosowy, bo ma bardzo ciekawy i przyjemny smak.
Kiedy stworzył się w mojej głowie ten pomysł, na prawdę nie posądzałam siebie o taki rezultat 😉 a było to oczywiście w środku nocy, kiedy na szczęście zapisałam tuż przed udaniem się do krainy snów.

I have never expected, that I create something so otherwordly delicious 😀 Does exist a healthy and yummy version of colorful nutella at the same time? I don’t think so 😉 I guess someone, someday came up with this idea, but my nut and fabulous green butter is unique and for first.. the healthies! I didn’t use any sugar or oils or similar artificial additives to make it. I added japan matcha tea to receive this green color. To sweeten my nutbutter I used nothing else like syrup…coconut one, because it has really interesting and nice flavour. When this idea came to my head, I truly didn’t think to have this result 😉 and of course it happend at night, when I almost fell asleep, and for my luck I wrote it in my notes before going straight to the dreamland.

Składniki:

  • 300 g orzechów nerkowca
  • 50 g syropu z tapioki (lub innego jasnego)
  • 2 łyżeczki herbata matcha (do kupienia w DIET FOOD)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
  2. Orzechy wsyp do miski i dodaj syrop, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie wyłóż je na papier i włóż do piekarnika na około 10 minut.
  4. Pamiętaj, aby mieć je na uwadze.
  5. Kiedy będą lekko przyrumienione wyciągnij je poczekać, aż ostygną.
  6. Kolejnym krokiem będzie zmiksowanie ich z herbatą matcha, do uzyskania jedwabiście gładkiej i prawie lejącej konsystencji.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 300 g cashew
  • 50 g tapioka syrup (or any other bright in color)
  • 2 tsp matcha tea

Preparation:

  1. Preheat the oven into 180 Celsius degrees.
  2. Pour cashew into a bowl, add syrup and stir very precisely.
  3. In the next step pour them on a paper and put into the oven for around 10 minutes.
  4. Remember to watch them from time to time.
  5. When they are become brown a bit, remove them from the oven and wait until they are cooled off.
  6. Another and final step is blend nuts and matcha tea together to receive silky smooth and almost liquid consistency.

BON APPETIT !!!