Przedstawiam Wam dzisiaj pierwsze ciasteczka mojego autorstwa! I są nie byle jakie, bo solone! Bedąc weganką już prawie półtora roku, nigdy nie spodziewałam się, że moich pomysłów w tego rodzaju kuchni będzie nieskończenie wiele 😉 Ale jak to bywa często, że kiedy kogoś wciągnie pasja, to nie ma odwrotu, a wręcz, jak rozpędzone stado rumaków moja inwencja twórcza gna i wciąż mnie zaskakuje 🙂 Ten zdrowy styl życia zainspirował mnie do korzystania i kombinowania z każdej strony! Jak na przykład wymyślając przepis na te ciasteczka 🙂 Nie zdziwicie się, kiedy powiem, że natchnienie dostałam od mojego przyjaciela Tiziano 😉 Mieliśmy swój mały rytuał praktycznie codziennie, aby sięgać po jednym posiłku za łyżeczki i wyjadać nimi jego masła orzechowe, które sam zresztą zrobił. W ten sposób, kiedy spróbowałam pierwszy raz w życiu masła z nasion słonecznika Tiziano sypnął mi do niego trochę soli, a w moich rozradowanych oczach zabłysnął ten zniewalający pomysł… 😉

Today I am sharing with my first cookie recipe ever! And they are not so typical, because they’re salted! I’ve never expected, that since I have become a vegan, my ideas will be infinite in this kind of cuisine 😉 But those thigs are possible, when a passion stick to someone, you cannot go back… it’s like a pride of horses my creativity runs and still surprises me 🙂 This healthy lifestyle has inspired me to using and combinig in every way! Like for example making this cookie recipe up 🙂 You will not be surprised, when I say, that I received this afflatus from my friend Tiziano 🙂 We had our own little ritual everyday, to grab teaspoons and eat with them all his homemade nut butters. In this way I tried my first sunflower seed butter, when Tiziano added on the top a bit of salt…then immediately my eyes cheerfully reacted with a great idea for those cookies… 😉

Składniki:

  • 45 g masła z nasion słonecznika
  • 45 g syropu klonowego lub innego
  • 50 g zmielonych nasion słonecznika
  • 100 g mąki ryżowej
  • 15 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki rękoma, aby powstała jednolita masa.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni celsjusza.
  3. Następnie uformuj owalne kształty ciasteczek (waga każdego około 30 g).
  4. Piecz 12 minut i gotowe 😉 Kiedy tylko ostygną są gotowe do jedzenia!

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 45 g sunflower seed butter
  • 45 g maple syrup or any other
  • 50 g grounded sunflower seeds
  • 100 g rice flour
  • 15 g coconut oil
  • a pinch of salt

Preparation:

  1. Combine all the ingredients with your hands, to receive a solid dough.
  2. Warm up the oven into 180 Celcius degrees.
  3. Next step is to mould oval shapes of cookies (weight of each is around 30g).
  4. Bake 12 minutes and your work is complete 😉 You need to only wait until they will be not too hot and You can enjoy!

BON APPETIT !!!