Przedstawiam Wam dzisiaj pierwsze ciasteczka mojego autorstwa! I są nie byle jakie, bo solone! Bedąc weganką już prawie półtora roku, nigdy nie spodziewałam się, że moich pomysłów w tego rodzaju kuchni będzie nieskończenie wiele 😉 Ale jak to bywa często, że kiedy kogoś wciągnie pasja, to nie ma odwrotu, a wręcz, jak rozpędzone stado rumaków moja inwencja twórcza gna i wciąż mnie zaskakuje 🙂 Ten zdrowy styl życia zainspirował mnie do korzystania i kombinowania z każdej strony! Jak na przykład wymyślając przepis na te ciasteczka 🙂 Nie zdziwicie się, kiedy powiem, że natchnienie dostałam od mojego przyjaciela Tiziano 😉 Mieliśmy swój mały rytuał praktycznie codziennie, aby sięgać po jednym posiłku za łyżeczki i wyjadać nimi jego masła orzechowe, które sam zresztą zrobił. W ten sposób, kiedy spróbowałam pierwszy raz w życiu masła z nasion słonecznika Tiziano sypnął mi do niego trochę soli, a w moich rozradowanych oczach zabłysnął ten zniewalający pomysł… 😉
Today I am sharing with my first cookie recipe ever! And they are not so typical, because they’re salted! I’ve never expected, that since I have become a vegan, my ideas will be infinite in this kind of cuisine 😉 But those thigs are possible, when a passion stick to someone, you cannot go back… it’s like a pride of horses my creativity runs and still surprises me 🙂 This healthy lifestyle has inspired me to using and combinig in every way! Like for example making this cookie recipe up 🙂 You will not be surprised, when I say, that I received this afflatus from my friend Tiziano 🙂 We had our own little ritual everyday, to grab teaspoons and eat with them all his homemade nut butters. In this way I tried my first sunflower seed butter, when Tiziano added on the top a bit of salt…then immediately my eyes cheerfully reacted with a great idea for those cookies… 😉
Składniki:
- 45 g masła z nasion słonecznika
- 45 g syropu klonowego lub innego
- 50 g zmielonych nasion słonecznika
- 100 g mąki ryżowej
- 15 g oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki rękoma, aby powstała jednolita masa.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni celsjusza.
- Następnie uformuj owalne kształty ciasteczek (waga każdego około 30 g).
- Piecz 12 minut i gotowe 😉 Kiedy tylko ostygną są gotowe do jedzenia!
SMACZNEGO !!!
Ingredients:
- 45 g sunflower seed butter
- 45 g maple syrup or any other
- 50 g grounded sunflower seeds
- 100 g rice flour
- 15 g coconut oil
- a pinch of salt
Preparation:
- Combine all the ingredients with your hands, to receive a solid dough.
- Warm up the oven into 180 Celcius degrees.
- Next step is to mould oval shapes of cookies (weight of each is around 30g).
- Bake 12 minutes and your work is complete 😉 You need to only wait until they will be not too hot and You can enjoy!
BON APPETIT !!!
- someone loves a lot those cookies 😉
Leave A Comment