Co mają wspólnego kakao, sól i lawa? Wszystko i nic! Pasja i miłość… kreatywność i łamanie wszelkich barier w kuchni, które pomogą zwalczyć rutynę. To wszystko sprawia, że wciąż i nieprzerwanie jestem nakręcona na eksperymenty 😉 i poszukiwania! Jak młody detektyw, który wszędzie węszy (w tym przypadku dosłownie) jakiś ‘spisek’. Spisek pomiędzy tak bardzo nieoczywistymi składnikami, na polu walki jakim jest kuchnia, które okazują się potem bombą! 
Otóż, do rzeczy… kiedy takie pomysły mi wpadają do głowy? Wieczorami, zaglądając do każdego słoiczka z masłami orzechowymi, lodówki, koszy z owocami, niepostrzeżenie spoglądając na kakao, olej kokosowy czy w końcu ten słodki syrop… A potem przypadkiem te wszystkie słodkie żądze lądują w jednej lub kilku miseczkach i sprawiają, że odpływam i żegluję po czekoladowej lawie, która wpada rozgrzana wprost na lodową skałę w postaci czekoladowej śniadaniowej miski!

What cacao, salt and lava have in common? Everything and nothing! Passion and love… creativity and breaking any barriers in the kitchen, wich can help to destroy a routine. All those things make me still switched on experiments 😉 and searching! Like a young detective, who noses (in this case literally) some ‘conspiracy’. A conspiracy between so not obcious ingredients, on a field of fight (I mean kitchen), to let them to turn out into a bomb!
Well, to the point… when this kind of ideas come to my head? Of an evening, looking into each jar with nut butters, into the fridge or baskets full of fruits, and imperceptibly looking onto cacao, coconut oil and finally these sweet syrup… So later, accidentally all they are landing in one or more bowls make me to swim away on chocolate lava, which warmed up fals onto ice rock…into a chocolate breakfast bowl!

Składniki:

  • 3-4 mrożone banany
  • 40 g solonego masła słonecznikowego
  • garść nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki kakao DIET FOOD
  • 2 łyżeczki carobu

LAWA:

  • 1 łyżeczka masła z orzechów arachidowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowego
  • 1 łyżka syropu tapiokowego lub innego
  • 1 łyżeczka kurkumy DIET FOOD

Preparation:

  1. Zamroź dzień wcześniej banany pocięte w plasterkach.
  2. Następnego dnia wyciągnij je z zamrażarki i przełóż do miski.
  3. Dodaj masło słonecznikowe i zblenduj na gładką masę.
  4. Dodaj kakao i karob oraz garść nasion słonecznika i ponownie zblenduj.
  5. Przygotuj ‘lawę’ rozpuszczając olej kokosowy i połącz z resztą składników.
  6. Na koniec polej nią lody i dodaj ulubione owoce.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 3-4 frozen bananas
  • 40 g salten sunflower seed butter
  • handful of sunflower seeds
  • 2 tsp cacao DIET FOOD
  • 2 tsp carob

LAVA

  • 1 tsp peanut butter
  • 1 tbsp coconut oil, not refined
  • 1 tbsp tapioka syrup or any other
  • 1 tsp turmeric DIET FOOD

Preparation:

  1. The day before freeze sliced bananas.
  2. Next day remove them from a freezer and put into a bowl.
  3. Add sunflower seed butter and blend until smooth.
  4. Add cacao, carob and handful of sunflower seed – blend again.
  5. Prepare the ‘lava’ – melt coconut oil and combine with the rest of ingredients.
  6. At the end pour nicecream with it and add favourite fruits.

BON APPETITE !!!