Moja przygoda z weganizmem to nieskończenie szeroka i kolorowa historia. To przygoda i nauka o szerokim spektrum wyboru, o łączeniu i wymyślaniu nowych arcydzieł smakowych. Kiedy pod mój blender wpada temat porannych posiłków, możecie być pewni, że moje pomysły się nigdy nie skończą 😉 Teraz w okresie zimowym, chyba nawet bardziej niż w lato, mam ogrom inspiracji i wielką potrzebę jedzenia lodów na śniadanie 😉 Co by było jeszcze bardziej interesujące, ostatnio dorzucam do nich co raz to ciekawsze składniki. Nie tylko owoce i warzywa są ciekawym zestawieniem, ale również strączki, które wbrew pozorom idealnie komponują się z masłem orzechowym 😉 A patrząc na zimową porę, nie ma chyba bardziej pożywnej wersji lodów! Jako dekorację, oprócz zamarzniętej ciecierzycy użyłam swój nowy wynalazek, czyli zieloną nutellę… na której przepis musicie poczekać do następnego wpisu!

My journey with veganism is like infinite wide and colorful story. This is an adventure and study about great spectrum of choice, about conecting and creating a brand new gustatory masterpieces. When under my blender the subject of morning meals is jumping in, you can be sure, that my ideas will never end 😉 Now, in a fall winter season, I have a huge number of inspirations and great need of eating icecreams for a breakfast, and this is even in a more intense way than during summer 😉 To be more interesting, I have been recently adding even more entertaining ingredients. Not only fruits and veggies are nice combination, but also legumes, which are a perfect connection with peanut butter 😉 There is no more nutritional version of icecream, looking at the winter season! As a decoration, beside freezed chickpea, I used my new sweet invention, which is green nutella…but for the recipe You need to wait till the next post!

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy (waga po ugotowaniu) 
  • 2 banany
  • 60 g suszonych moreli
  • 60 g masła orzechowego
  • gruszka
  • ziarna kakao, matcha 

Przygotowanie:

  1. Po całonocnym moczeniu ciecierzycy ugotuj ją z odrobiną sody oczyszczonej, a następnie zamroź razem z bananami pokrojonymi w plasterki.
  2. Następnego dnia wyciągnij ciecierzycę i banany z zamrażarki, a w tym czasie morele zamocz w gorącej wodzie.
  3. Po około 5 minutach zblenduj wszystkie składniki.
  4. Udekoruj świezymi owocami, ziarnami kakao i szczyptą herbaty matcha (opcjonalnie).

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 100 g chickpea (weight after boiling)
  • 2 bananas
  • 60 g dried apricots
  • 60 g peanut butter
  • pear
  • caco nibs, matcha

Preparation:

  1. After all night soaking of chickpea, boil it with a pinch of baking soda, and in the next step freez it with sliced bananas.
  2. Next day remove bananas and chickpea from the freezer and in this time soak apricots in a hot water.
  3. After around 5 minutes blend all the ingredients.
  4. Decorate with a fresh fruits. cacao nibs and pinch of matcha (optional).

BON APPETIT !!!