Smakuje prawie jak tuzin najlepszych czekolad, przypomina w smaku połączenie popularnego batona “snickers” i nutelli… Prawie, bo jednak z kilka metrów nad niebem lepiej 😉 Po zamrożeniu wychodzi coś niesamowitego – SUPER BATON! Ponieważ naładowany jest dosłownie samymi super składnikami i nie zawiera żadnych sztucznych i niepotrzebnych dodatków. Nie zawiera fałszywego cukru, ani glutenu. Jest jak niespełnione marzenie o legalnej słodkości, która wreszcie nadeszła! Smak raju… Ale uprzedzam, bo przed mrożeniem istnieje ryzyko, że Wam może zasmakować i zamiast mrożonego batona będziecie mieli podstępnie słodki mus 😉

It tastes almost like a dozen chocolate, reminds a combination of a popular “snickers” bar and nutella… Almost, because it’s beter, like a couple of metres above the sky 😉 After frosting it turns in something incredible – SUPER BAR!  Because it is fueled with only a super ingredients…literally and it doesn’t contain any artificial and unnecessarily stuff. It’s all sugarfree and glutenfree. This crunch bar is like unfulfilled dream about a legal sweets, which finally has arrived! A taste of the paradise…But I warn You, because before frosting there exists a risk, that You could like it too much and instead of a frozen bar You will have just a sweet mousse 😉

Składniki:

u mnie: sylikonowa foremka 23 cm x 24 cm x 4 cm

  • 3 szklanki nasion / orzechów:
    1. 125 g słonecznika
    2. 125 g orzechów ziemnych
    3. 125 g orzechów laskowych
  • 250 g masła orzechowego
    1. 125 g migdałowego (do kupienia w Diet Food)
    2. 125 g z orzechów ziemnych (do kupienia w Diet Food)
  • 150 g syropu klonowego
  • 10 g cynamonu
  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • pasta daktylowa
    1. 230 g suszonych daktyli
    2. 2 łyżeczki kakao
    3. 2 łyżeczki karobu

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wodą minimalnie, tak aby je zakrywała, na około 15 minut. Następnie zblenduj z kakao i karobem.
  2. Powstały mus przelej do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: orzechy/nasiona, masło/a orzechowe, cynamon, syrop klonowy i olej kokosowy.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystko i przelej do formy sylikonowej. Grubość powinna być około 2-2,5 cm.
  4. Całość włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Przed mrożeniem postaraj się nie zjeść wszystkiego !!! 😀

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

I used silicone mold: 23 cm x 24 cm x 4 cm

  • 3 glasses of seeds / nuts
    1. 125 g of sunflower seeds
    2. 125 g of peanuts
    3. 125 g of hazelnuts
  • 250 g of nut butter
    1. 125 g of almond butter (to find in Diet Food)
    2. 125 g of peanut butter (to find in Diet Food)
  • 150 g of maple syrup
  • 10 g of ceylon cinnamon
  • 60 g of coconut oil not refined
  • date mousse
    1. 230 g of dried dates
    2. 2 teaspoons of cocoa
    3. 2 teaspoons of carob

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wodą minimalnie, tak aby je zakrywała, na około 15 minut. Następnie zblenduj z kakao i karobem.
  2. Powstały mus przelej do dużej miski i dodaj pozostałe składniki: orzechy/nasiona, masło/a orzechowe, cynamon, syrop klonowy i olej kokosowy.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystko i przelej do formy sylikonowej. Grubość powinna być około 2-2,5 cm.
  4. Całość włóż do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Przed mrożeniem postaraj się nie zjeść wszystkiego !!! 😀

SMACZNEGO !!!

Preaparation:

  1. Soak dates in a hot water, to cover the in a minimal way, for around 15 minutes. After this time blend together with cocoa and carob.
  2. This mousse pour into the big bowl and add the rest of ingredients: nuts/ seeds, nut butter, cinnamon, syrup and oil.
  3. Stir everything precisely and pour into the silicone mold. It should be like 2-2,5cm ‘height’.
  4. Put all this choco wonder into the freezer, the best for a whole night. Before freezing just try to not eat everything !!! 😀

BON APPETIT !!!