A co, jeśliby tak na stałe zamienić się w ‘cukiernika’? Tylko takiego, który cukru nie używa?! Nie używa również zwykłej mąki, ani jajek… Wtedy życie stałoby się o kilka gryzów piękniejsze. Od kiedy zaczęłam z większym pędem odkrywać swoje umiejętności i ‘kreatywności’ kulinarne, po części stałam się swoim własnym ‘cukiernikiem’. Nie potrafię znaleźć innego roślinnego słowa zastępczego. Ale najważniejsza sprawa jest taka, że rozumiemy się doskonale i w każdej chwili trafia w mój gust idealnie. Ukręcić zdrowe słodycze o godzinie 23 w nocy? Żaden problem, a i w kolejce nie trzeba stać 😉 

Moje pierwsze, autorskie muffinki! Be wyrzutu sumienia je Wam prezentuję, bo smakiem trafiają w sam szczyt wysublimowanych smaków. Skąd pomysł? Oczywiście, główną rolę miał grać sok z jeżyn i dać ciemny kolor moim muffinkom…Jednak cóż, wyszły na blondie, a jedyna ciemna rzecz, to polewa jeżynowo – kakaowa! Przypominają mi w smaku trochę serniczki i w swojej konsystencji również takie są. Bo jak zwykle nic co robię, nie może się trzymać standardów ogólnie przyjętych 😉 Inaczej moje życie nie nabrałoby tylu cudownych smaków i kolorów!

How about becoming a ‘pastry cook’? But only that one, who doesn’t use sugar, regular flour or eggs…?! Then life would become in few bites more beautiful. Since I’ve started to discover my skills and ‘creativities’ cusine with a higher speed, I have partly become my own ‘pastry chef’. I cannot find any other plantbased word for replacement. But the point is, that we understand perfectly and hit my taste perfectly. Roll some healthy sweets at 23 p.m.? No problem, because you don’t need to wait for your turn in the shop 😉
My first, authorial muffins! Presenting them without any guilt, because they hit the most finespun tastes. Where I found the idea? Of course, the main role supposed to land in black berry juice to give my muffins some dark colour… However, they turned into blodie look and the only one thing is blackberry cacao layer! They reminds my a bit little cheesecakes, also in their texture. Because, like always…nothing I make cannot keep all known standards 😉 Other way my life wouldn’t gain such wonderful flavours and colours!

 

Składniki na 13 muffinek:

  • 30 g cukru kokosowego
  • 110 g płatków jaglanych
  • 50 g nasion granatu
  • 150 g soku z jeżyn  OLEOFARM
  • 60 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z ryżu jaśminowego
  • 60 g masła z orzechów nerkowca
  • 4 banany ( 480 g )
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g mleka kokosowego

polewa: 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka soku z jeżyn, 1 łyżeczka karobu, 1 łyżeczka syropu tapiokowego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celcjusza.
  2. Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito do większej miski.
  3. Masło z orzechów nerkowca, banany, olej kokosowy i mleko kokosowe zblenduj na gładką mas.
  4. Połącz wszystko razem i przełóż łyżką do foremek sylikonowych lub papierowych.
  5. Piecz około 25 minut, pilnując, aby się nie przypaliły.
  6. Składniki na polewę połącz ze sobą, mieszając łyżeczką, (olej kokosowy powinien być w płynnej postaci.).
  7. Kiedy muffinki wystygną polej je czekoladą i gotowe.

SMACZNEGO !!!

Ingredients for 13 muffins:

  • 30 g coconut sugar
  • 110 g millet flakes
  • 50 g pomegranate seeds
  • 150 g blackberry juice OLEOFARM
  • 60 g coconut flour
  • 40 g potatoe starch
  • 50 jasmine flour
  • 60 cashew butter
  • 4 bananas 480 g
  • 20 g coconut oil
  • 1 tbsp baking powder
  • 100 ml coconut milk

chocolate layer: 1 tbsp coconut oil, 1 tbsp black berry juice, 1 tsp carob, 1 tsp tapioka syrup

Preparation:

  1. Warm up the oven to 180 Celcius degrees.
  2. All dry ingredients sift into a bigger bowl.
  3. Cashew butter, bananas, coconut oil and coconut milk blend together.
  4. Combine all together and pour into paper or sylicone molds.
  5. Bake around 25 minutes, watching at the end to don’t let them burn.
  6. Combine ingredients for a chocolate lat with a little spoon, (coconut oil should be licquid).
  7. When muffins are cold you can pour chocolate on them.

BON APPETIT !!!