Ostatnio w mojej głowie jest pełno nowych pomysłów, które ujawniają się za przewodem jednej myśli… Jeśli brakuje Ci czegoś w życiu, a zwłaszcza słodyczy 😉 to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś ją sobie zapewnił. Wymaga to jedynie pracy i wysiłku które wleją w Twoje życie słońce! 😉
A inspirację na te lody skąd wzięłam? Otóż pewnego dnia, będąc we Włoszech (znowu…hehe) wybrałam się z moim przyjacielem do pięknego i malowniczego miasteczka, do Bassano del Grappa. Ta miejscowość słynie z włoskiego napoju alkoholowego – grappa, który oczywiście zakupiliśmy w kilku butelkach 😀 Jednak wracając do tematu pomysłu…przed tym poszliśmy na lody, bo jak się okazało, znaleźliśmy jedno z nielicznych miejsc z opcjami wegańskimi… Północne Włochy niestety nie są jeszcze tak otwarte na kuchnię roślinną, jak przypuszczałam. W tej lodziarni mieli słodkości niestety tylko z cukrem, jednak skusiliśmy się na jeden smak, który odtworzyliśmy w zdrowszej wersji 😉

Lately, I have been had a lot of new ideas, which were showing in according to one thought… If you miss something in your life and especially sweetnesses 😉 there is nothing on your way to reach it. It demands only a bit of work and effort, which they will pour the sun into your life! 😉 Anyway, from where I took this icecream inspiration? Well, one day, being in Italy (again…hehe) I and my friend went to beautiful and scenic city, Bassano del Grappa. This place is famous of italian alcohol – grappa, which we bought of course in few bottles 😀 However coming to the subject of the idea… before this, we went to eat some icecream, because it turned out, that we found one of not many places with a vegan options…Northern Italy isn’t unfortunatelly so open for plant based cuisine. In this ice cream parlor, they had only only sweets with normal sugar, but we got tempted for one flavour, which we decided in a healthier version 😉

Składniki:

  • 3 mrożone banany
  • 1 duża mrożona gruszka bez skórki
  • garść ekologicznego imbiru kandyzowanego

Przygotowanie:

  1. Najlepiej, jeśli banany i gruszkę zamrozisz dzień wcześniej, pokrojone w kawałki, ponieważ potem jest łatwiej je zblendować.
  2. Następnego dnia wyjmij owoce z zamrażarki i poczekaj chwilkę, aż odtają.
  3. W międzyczasie zblenduj imbir, a następnie dodaj resztę składników i ponownie zblenduj i gotowe!

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 3 frozen bananas
  • 1 big frozen pear, without the skin
  • handful of organic candied ginger

Preparation:

  1. It’s better if you freeze bananas and a pear the day before, in slices, because you will have easier work 😉
  2. Next day just remove fruits from the freezez and wait a moment until they are not so hard.
  3. In the meantime blend ginger and add the rest of ingredient in the next step. Now you need to only blend until you have smooth consistency and it’s ready to eat!

BON APPETIT!!!