Czasem wygrana w totolotka się nie liczy, kiedy dostałeś od losu wybujałą wyobraźnię. Nie tylko w związku z kulinariami. Ale tak, tutaj jest to głównym i wspaniałym wątkiem 😉 Potrafiąc współpracować z samym sobą i własnymi myślami, można być spokojnym, że nuda nie ma z nami szans. Rozwinięte umiejętności tworzenia, kreowania i ciągłego poszukiwania mogą doprowadzić w nieznane meandry naszego pięknego świata sztuki, smaków i zapachów. Takie predyspozycje drzemią w każdym człowieku i wystarczy czasem niewiele, aby je odkryć. Wtedy tylko trzeba ten skarb pielęgnować i być gotowym na najwspanialsze doznania, jakie życiem nam przygotowało.
Czasem inspiracje można czerpać nie tylko ze swojego serca lub z otoczenia, ale także od innego serca przyjaznego Twojej duszy. Wtedy nie zawahasz się powiedzieć, że wygrałeś życie 😉
Jeśli chodzi o ciasto, bo ono jest tutaj główną atrakcją jest niesamowite! Kremowe i delikatnie słodkie, o wymarzonej konsystencji. Po rozmrożeniu długo trzyma się w ryzach 😉 a dodatek kwaskowatych owoców kumkwatu wspaniale przełamuje smaki. Możesz także pokusić się o dodanie kawałków cytryny lub miechunki peruwiańskiej zamiast tych pomarańczowych kuleczek 🙂

Sometimes winning in a lottery  doesn’t count, when You’ve got a crazy imagination from the fate. It’s not only connected with cuisine stuff. But yes, here this is a main and wonderl point 😉 Being able to cooperate with yourself your own thoughts, you can be sure, that boredom will not beat you. Developed skills of creating, inventing and constant searching can lead you onto unknown meanders of our beautiful world of art, falvours and tastes. Such predispositions are deaply inside each person and sometimes is so easy to descover them. So then you only need to take care of it and be ready for the most amazing experiences, which life has prepared.
Sometimes you can take inspirations not only from your heart or from enviroment, but also from other friendly to your soul heart. And don’t hesitate to say, you have won your life 😉
When it comes to the cake, because it is the main an amazing attraction here! Creamy and softly sweet with a dreamy texture. It keep straight very long time after defrosting 😉 and acidulous taste wonderfully breaks the flavours. You can also tempt for adding a lemon peaces or physalis instead of those oragne balls 🙂

Składniki:

góra:

  • 200 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 100 g jagód goji DIET FOOD + 35 g
  • 400 g upieczonego słodkiego ziemniaka
  • 60 g oleju kokosowego, nierafinowanego
  • 40 g syropu tapiokowego

spód:

  • 200 g świeżych daktyli ‘mozafati’
  • 60 g prażonych orzechów arachidowych
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka kakao

dekoracja:

  • polewa czekoladowa: 16 g oleju kokosoweg, 8 g karobu, 4 g kakao, 4 g cynamonu cejlońskiego
  • kumkwaty
  • kulki z reszty masy na spód

Przygotowanie:

  1. Najpierw namocz orzechy nerkowca i jagody goji na około godzinę.
  2. Następnie włóż słodkiego ziemniaka w skórce w 180 stopniach celsjusza przez godzinę.
  3. Podczas tej godziny przygotuj spód. Zblenduj orzechy ziemne z wiórkami i daktylami. Na koniec dodaj cynamon i kakao, a następnie wymieszaj. Wyłóż masę do formy.
  4. Kiedy batat się upiecze zmiksuj go z jagodami goji, orzechami, olejem kokosowym i syropem.
  5. Przelej powstałą masę na uprzednio zrobioną masę.
  6. Włóż do zamrażarki na około 6 godzin albo na całą noc.
  7. Następnego dnia jest gotowe do krojenia po około 40 minutach.
  8. Przygotuj polewę mieszając wszystkie składniki na czekoladę razem. (olej powinien być w postaci płynnej)
  9. Udekoruj kulkami, które pozostały ze spodu, kumkwatami oraz oblej wszystko polewą czekoladową.
  10. Ciasto może spokojnie stać w lodówce przez kilka dni.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

cake

  • 200 g soaked cashew
  • 100 g goji berries DIET FOOD + 35 g
  • 400 g  baked sweet potatoe
  • 60 g coconut oil, not refined
  • 40 g tapioka syrup

crust

  • 200 g fresh dates mozafati
  • 60 g roasted peanuts
  • 120 g coconut shreeds
  • 1 tsp ceylon cinnamon
  • 1 tsp cacao

decoration:

  • chocolate layer: 16 g coconut oil, 8 g carob, 4 g ceylon cinnamon, 4 g cacai
  • kumquats
  • balls made from leftover crust

Preparation:

  1. First you need to soak cashew and goji berries for around 1 hour.
  2. Then bake sweet potatoe in 180 celsius for 1 hour.
  3. During this hour prepare the crust. Blend peanuts and coconut shreeds with dates. At the end add cinnamon and cacao and mix again. Pour this dough into a mold.
  4. When sweet potatoe is baked, blend it with goji berries, nuts, coconut oil and syrup.
  5. Pour it onto the crust.
  6. Put cake into the freezer for around 6 hours or all the night.
  7. Next day is ready to slice after around 40 minutes.
  8. Preprare chocolate layer mixing all the necessary ingredients together. (oil should be liquid)
  9. Decorate with truffles from leftover dough, kumquats and pour the chocolate out over all.
  10. This cake can calmly stay in the fridge for few days.

BON APPETITE !!!