Cześć!

Pierwszym przepisem, którym chciałam się z Wami podzielić ku smacznemu dążeniu do zdrowia jest nietypowy w swym połączeniu koktajl z moją ukochaną spiruliną! Nietypowe, ponieważ dorzuciłam do niego surowiznę w postaci białej kapustki 🙂 A wiadomo, że w surowych warzywach kumulacja wartości odżywczych jest największa. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.

Dlaczego koktajl? Smoothie? Od jakiegoś czasu jest to bardzo popularna forma spożywania najbardziej skondensowanej dawki witamin, minerałów i wielu wielu innych ważnych składników dla naszego organizmu. Do tego jest łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu posiłku 🙂 Co ciekawe w takiej mieszance można nawet zawrzeć białko, które znajduje się w SPIRULINIE, w dawce wysoce przewyższające i lepiej przyswajalne niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Ale szerzej się rozpiszę w osobnym poście 🙂

Jest to nic innego, jak pyszny LEK w płynie pozbawiony wszelkiej chemii 😉 Także serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych i odważnych (pod zdjęciem przepis), a sceptyków gorąco zachęcam, bo warto, a pozory często są mylne!

 

2-3 porcje, około 1,5l

Składniki:

  • ok. 500ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty)
  • sok z 1-2 pomarańczy
  • 4-5 bananów
  • 4-5 liści surowej białej kapusty
  • 2 spore garści szpinaku
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka spiruliny (do kupienia w SPIRULINA.PL)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (ja używam celjońskiego z uwagi na niską zawartość kumaryny)
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera wrzucić pokrojone banany, awokado, przepłukany i odsączony szpinak oraz liście kapusty.
  2. Wlać sok z cytrusów, a także mleko kokosowe.
  3. Dodać łyżkę spiruliny i cynamon według uznania.
  4. Zmiksować. A jeśli będzie taka potrzeba dolać jeszcze mleka.

Smacznego!

Jeśli ciekawi Was jakie właściwości ma spirulina, zapraszam tutaj: tutaj