Z gotowaniem i kreowaniem potraw, według wybujałej wyobraźni może być całkiem zabawnie, ale i szalenie trudne. Dlaczego trudne? Bo natłok pomysłów i wizji potrafi przytłoczyć, a z braku organizacji mogą wyniknąć tylko chaos i niepozbieranie. Ale tak chyba jest w każdej dziedzinie życia. I żeby maksymalnie cieszyć się z takiego daru wystarczy zaufać swojej intuicji i pozwolić sobie na całkowite zatopienie się w kolorach i smakach 😉 Nie zawsze każdy przepis musi być szalenie skomplikowany, czasem wystarczy kilka nietypowych w połączeniu dodatków, a efekt końcowy spowoduje, że kubki smakowe wybuchną z radości!

Tak było i w tym przypadku 😉 proste połączenie nie tak oczywistej spiruliny z bazylią 😉

Jakiś czasem temu napisałam 3 artykuły o spirulinie, dlatego zainteresowanych zapraszam: TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ.

It could be quite hilariously with all this cooking and creating, according to wanton imagination, but sometimes it’s wildly hard. Why is that? Because a welter of ideas and visions can be overwhelming, and without organization might be a chaos or bumbling. Anyway, I think that in every part of life this kind of problems exist. If You want to enjoy with this gift in a maximum way, You just have to trust your intuition and let yourself for being complitely lost in all the colours and flavours 😉 Not every single recipe should be insanely complicated, sometimes it’s enough when You combine some untipical ingredients… The effect just make Your taste buds explode with a joy!

This happend exactly in this case 😉 simple combination of not so obvious spirulina and basil 😉

Składniki:

  • 3 mrożone banany

  • 1,5 łyżeczki spiruliny

  • 1 łyżeczka bazylii(suszonej, zblendowanej)

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

  • do tego maliny, kiwi, wiśnie lub czerwśnie

potrzebujesz do tego ręcznego blendera i trochę cierpliwości 😉

Przygotowanie:

  1. Zamrożone wcześniej banany w plasterkach wyjmij i umieść w metalowym garnku lub misce.

  2. Wlej sok z cytryny , poczekaj chwilę i zacznij blendować. Musisz natrafić na idealny moment, aby banany nie były zbyt twarde ani za miękkie.

  3. Kiedy masa będzie w miarę zblendowana, dodaj spirulinę, bazylię i wiórki.

  4. Jeśli życzysz sobie takiej lodowej wieży, to lody muszą być dosyć gęste. Dlatego najlepiej będzie, aby włożyć masę na kilka chwil do zamrażarki.. 😉

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 3 frozen bananas
  • 1,5 teaspoon of spirulina
  • 1 teaspoon of basil (dried, blended)
  • 1-2 tablespoons of lemon juice
  • 2-3 tablespoons of coconut shreds
  • plus raspberries, kiwi, cherries

You’ll need a hand blender and some patience 😉

Preparation:

  1. Frozen banans in slices before take out from the freezer and put into the metal pot or a bowl.
  2. Pour lemon juice and wait a few moments and start blending. You have to catch  a pefrect moment, when bananas will not too hard and not too soft.
  3. When icecream will be blended more or less, add spirulina, basil and coconut.
  4. If You wish to have such a tower, your nicecream should be quite dense. That’s why the best step will be putting them into the freezer for a while… 😉

BON APPETIT !!!