Najszybszy hummus na świecie?! Czy to możliwe? Czyż nie brzmi to fascynująco? Zaoszczędzony czas, który trzeba przeznaczyć na przygotowania… na moczenie cieciorki, na jej gotowanie. To wszystko może zniechęcić i skierować Cię do sklepu, po gotową pastę z mnóstwem niezdrowych dodatków! Ale czy hummus można zrobić tylko z ciecierzycy? Okazuje się, że nie i przedstawię Wam dzisiaj czym ją można zastąpić 🙂 Jakiś czas temu byłam ‘zmuszona’ do małego wysiłku i stworzenia na szybko jakiegoś smarowidła, które miało przypominać hummus. To był czas wakacji i pracowałam w pewnym cudownym miejscu, otoczona milionem przypraw i ekologicznej żywności. Raj. Bez możliwości gotowania (!) to przecież prawdziwy raj 😉 Znalazłam tam ekspandowaną kaszę jaglaną, kilka kolorowych i pasujących do siebie przypraw, nęcących i sycących mój szalony umysł, i czując się, jak artystka przy płótnie malarskim, wymalowałam niezły ‘kawałek’ nie zwyczajnego hummusu!

The fastest hummus in the world?! Is it possible? Isn’t it sound great? Saved time, which you had to spend on preparations…soaking chickpea, boiling it. All this can turn you off and lead straight to the shop, to buy not so healthy ‘ready-to-eat’ hummus with arificial additionals! However, if hummus you can make using only a chickpea? It’s turning out, this is not the only one way and I’ll show you today, how you can replace it 🙂 A while ago I was ‘forced’ to a little effort and create quickly some paste, which should remind a real hummus. It was a holiday time and I was working in some place, surrounded with a million spices and organic food. Paradise. Withouht a possibility to cook (!) mind you real paradise 😉 I found there puffed millet, few colorful and matching spices, tempting and filling my crazy mind. I felt like an artist with the canvas, I painted pretty nice ‘piece’ of not ordinary hummus!

Składniki:

  • 100 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 600 ml wody
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g pudru z pomidora
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

do tego:

  • warzywa
  • chleb
  • suszone owoce, jak np. żurawina
  • nasiona konopii
  • słonecznik
  • czarnuszka
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i zalej wodą. Odczekaj kilka minut.
  2. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na koniec dopraw do smaku.
  4. Nie zapomnij bawić się smakami i dodatkami!

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 100 g puffed millet
  • 600 ml water
  • 50 g chickpea flour
  • 50 g tomatoe powder
  • salt, pepper
  • 1 tsp red sweet pepper

plus

  • veggies
  • bread
  • dried fruits like cranberry
  • hemp seeds
  • sunflower seeds
  • nigella
  • olive oil

Preparation:

  1. Put all the ingredients in a big bowl and pour in a water. Wait few minutes.
  2. Blend everything to receive smooth texture.
  3. At the end season according to your taste.
  4. Don’t forget to play and enjoy with flavours and additionals!

BON APPETITE !!!