Cześć! Na początku miesiąca miałam zaszczyt otrzymać od firmy OLEOFARM dwa soki do testowania. Myślę, że właśnie jako wielbicielka zdrowego i kolorowego odżywiania zostałam wybrana do tego, z czego bardzo się cieszę 😉
Tą firmę znam od bardzo dawna i specjalizuje się ona nie tylko w sokach. Począwszy od badań w swoich laboratoriach Uniwersytetu we Wrocławiu, mają szeroki asortyment wysokiej jakości suplementów diety, surowców do użytków farmaceutycznych, a także zdrową żywność i oleje tłoczone na zimno.

Jeśli chodzi o soki, to produkowane są w naturalny sposób, czyli poprzez wyciskanie, a nie odtwarzanie z koncentratów… To pozwala zachować wszystkie najcenniejsze właściwości zdrowotne. Takie soki stosuje się głównie w celach leczniczych, na przykład pijąc regularnie, bez żadnych dodatków lub do herbaty. Z początku zaczęłam je spożywać zgodnie z zaleceniami na etykiecie. Ale znając mnie oczywiście musiałam wykombinować coś więcej, jak herbatka pigwowa lub malinowa z lipą, bo właśnie takie dostałam.

Z uwagi na brak pasteryzacji wszystkie soki powinny być przechowywane w lodówce po ich otwarciu i spożyte w ciągu określonego czasu, podanego na etykiecie. Dlatego, że to sama esencja owoców, nie powinno się ich pić w większej ilości niż 50 ml na dzień.

Odnośnie smaków i zapachów – od razu mnie urzekły po spróbowaniu. Oba są słodkie, ale za razem lekko kwaśne. Teraz opowiem trochę o ich właściwościach, a na koniec dwa przepisy z ich użyciem! I to nie będzie herbatka smakowa 😉
Muszę koniecznie wspomnieć, że sok malinowy jest ciekawą alternatywą do sushi, zamiast sosu sojowego 😀

Na pierwszy ogień SOK Z OWOCÓW PIGWY 100%
Pigwa, jako kombinacja gruszki i jabłka, jest najbliższą i najstarszą kuzynką tego drugiego owocu. Okres jesienny, to czas ich kwitnienia. Są używane przede wszystkim do przetworów i soków, ze względu na cierpki smak i twardość. Mają niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny, co pozwala na wolniejsze uwalnianie energii. Pigwa jest ciekawą alternatywą cytryny, ponieważ również wspomaga układ odpornościowy i walkę z infekcjami. Jednak w porównaniu z cytrusami, owoce pigwowca lepiej wypadają, jeśli chodzi o zawartość witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy.
Największą zaletą soku z pigwy jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Poza witaminami i minerałami pigwa zawiera również substancje czynne: garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które jeszcze bardziej wpływają na wzmocnienie organizmu. Nasz układ pokarmowy również będzie wdzięczny za  kilka lub więcej kropel tego soku, ponieważ łagodzi on mniej i bardziej poważne stany zapalne żołądka i jelit. Ze względu na właściwości oczyszczające, osoby dbające o linię powinny włączyć go do swojej diety. Bardzo ważnym jest również fakt, że pigwa ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Na koniec wspomnę, że ten owoc jest wspaniały także na poprawę samopoczucia i działa uspokajająco…

MALINA Z DODATKIEM LIPY 100%

Wspaniale skomponowane połączenie, nie tylko smakowo. Ponieważ oba składniki (i jedyne) tego soku wykazują właściwości chroniące przed infekcjami. Maliny zawierają kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe i są bogate w witaminy. Działają przeciwgorączkowo i wspomagają problemy żołądkowe, dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Natomiast lipa jest ceniona za właściwości napotne. Najbardziej cenne są w czasie przeziębień i grypy. Potrafi złagodzić bóle gardła i kaszel, a w dodatku uspokaja.

Ze względu na właściwości obu soków, bardzo się cieszę, że miałam okazję je pić 😉 I z czystym sumieniem Wam je polecam! 🙂 Czy moja odporność się poprawiła? Na pewno tak, chociaż jeśli chodzi o chorowanie, to nie pamiętam nawet kiedy miałam zwykły katar… Cóż, takie uroki zdrowego weganizmu!

PRZEPISY / RECIPES

SMOOTHIE Z JARMUŻEM I PIGWĄ
QUINCE & KALE SMOOTHIE

Składniki:

  • 4 duże liście jarmużu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml soku z pigwy (do kupienia w OLEOFARM)
  • 4 banany
  • 2 łyżeczki szpinaku
  • 3 małe gruszki

Przygotowanie:

  1. Wystarczy, że wszystko zmiksujesz i gotowe 😉

SAŁATKA Z PRAWDZIWKAMI I MALINAMI
SALAD WITH RASPBERRY& PORCINO

Składniki:

  • jarmuż
  • surowe prawdziwki
  • maliny
  • orzechy włoskie
  • słonecznik
  • sos: 20ml soku z malin (do kupienia w OLEOFARM), 10ml oliwy z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj najpierw sos – wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki 🙂
  2. Jarmuż porwij na małe kawałki, prawdziwki pokrój w małe kawałki.
  3. Na patelni podpraż słonecznik i orzechy i dodaj do sałatki razem z malinami.
  4. Na koniec polej sosem i gotowe 😉