Chcąc przygotować coś wyjątkowego dla bliskiej mi osoby, nie jest trudno coś wykombinować. Bo zawsze na tą ważną chwilę mam kilka gotowych pomysłów w głowie, po tym jak w wolnych chwilach eksperymentowałam 😉 Szalejąc w kuchni wpadła mi raz do ręki mała buteleczka whiskey. Było to wieczorem, kiedy za oknem szalał niewyobrażalny mróz… Wtedy wyobraziłam sobie, że w tamtej chwili znajduję się w drewnianym domku w górach…daleko od cywilizacji, przed wielkim kominkiem z kubkiem rozgrzewającej czekolady, kiedy za oknem śnieżyca nie dawała spokoju ani na chwilę…
Co myślicie o takich okolicznościach picia tego cudownego eliksiru? 😉

When I want to prepare something unique for my loved one person, it’s not so hard to figured something out. Because, I always have some ready to make ideas for this special occasion, after I was experimenting in a free time 😉 Getting crazy in the kitchen one time a little bottle of whiskey jumped into my hands, when outside was really freezing…I imagined then, in that moment I am in a wooden house in mountains…far far away from civilization, in front of a big fireplace with a cup of warming chocolate, when outside snowstorm didn’t want to give up… So what do You think about tdrinking wonderful elixir in this kind of cuircumstances ? 😉

Składniki:

  • 80 g rodzynek
  • 100 g świeżych daktyli ‘mozafati’
  • 30 g whiskey
  • 200 ml gorącej wody
  • 12 g carobu
  • kakao
  • cynamon cejloński

polewa

  • 30 g oleju kokosowego
  • 16 g karobu
  • 4 g kakao
  • 4 g cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

  1. Zalej rodzynki gorącą wodą na przynajmniej 5-10 minut.
  2. Następnie zblenduj wszystkie składniki.
  3. Do zrobienia polewy potrzebujesz płynnego oleju kokosowego, więc rozpuść go w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki do polewy i połącz z czekoladą 😉

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 80 g raisins
  • 100 g fresh dates ‘mozafati’
  • 30 g whiskey
  • 200 ml hot water
  • 12 carob
  • kakao
  • ceylon cinnamon

layer

  • 30 g coconut oil
  • 16 g carob
  • 4 g caco
  • 4 g ceylon cinnamon

Preparation:

  1. Soak raisins in a hot water for 5-10 minutes.
  2. In the next step blend all the ingredients.
  3. To make chocolate layer You will need liquid coconut oil, so You can melt it warm bath or a microvawe.
  4. Stir all the ingredients for the layer and comine with chocolate 😉

BON APPETITE !!!