Mając na myśli miłość, bierzemy pod uwagę różne aspekty tego najrozkoszniejszego uczucia. Moje krążą ostatnio wokół zielonej miłości do jedzenia 😉 skąd blisko do zatracenia! Zauroczenia często chodzą parami, mimo że czasem są od siebie tak odległe i niepozornie, przypadkiem kończąc rozkochując się w sobie. Ale spokojnie to nie jest zwykłe romansowanie, bo z cudownymi słodkościami 😉 Moje ostatnie ‘prawie uzależnienie’ – masło z pestek dyni (o których możecie przeczytać TUTAJ) znalazło swoje pierwsze przeznaczenie. I jak szybko wpadłam na pomysł, jak zwykle podjadając wieczorami i wrzucając wszystko do miseczki, tak szybko poleciałam urzeczywistnić ten zielony romans! Jest połączeniem lepszym niż jakikolwiek wymysł tradycyjnego ‘cukiernictwa’. To coś pomiędzy delikatnymi, czekoladowymi batonikami, a rozpływającą się kokosową chmurką 😉

Having on my mind love, we’re considering different aspekts of this the most delightful feeling.  Recently my thoughts have been turning around green love to food 😉 wherefrom it’s pretty close to forget yourself! Fascinations often walk in pairs, although they are so distant sometimes and inconspicously, by coincidence, they enamour each other at the end. But don’t worry, this is not an oqrdinary affair, because with an amazing sweets 😉 My last ‘almost addiction’ – pumpkin seed butter (you can read about it HERE) found its first destination. So as fast I invent this idea, like alway snacking in the evenings and throwing everthing into my bowl, as fast I run into the kitchen to make this affair true! It is a combination better than any other invention of traditional ‘pastry’. This is something between delicate, chocolaty bars and melt in the mouth coconut cloudlet 😉

Składniki:

  • 200 g musu kokosowego (DIET FOOD)

  • 200 g masła z pestek dyni (z tego przepisu)

  • 115 g syropu, u mnie tapiokowy

  • 26 g oleju kokosowego, nie rafinowanego

  • 1 łyżeczka herbaty matcha (DIET FOOD)

do tego – kruszone migdały, pestki dyni, wiórki kokosowe; syrop kokosowy

polewa czekoladowa: 16 g oleju kokosowego, 8 g karobu, 4 g kakao, 4 g cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

około 8-10 batoników – 3-5 cm

  1. Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej i połącz wszystkie składniki w dużej misce.

  2. Przygotuj formę sylikonową lub zwykłą wyłożoną papierem.

  3. Wysokość i długość zależy od upodobań 🙂

  4. Na spód lub do masy wsyp kruszone migdały, pestki i wiórki.

  5. Formę włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

  6. Następnego dnia wyciągnij baton i odczekaj około 40 minut, aż oddaje i wtedy można kroić 🙂

  7. Możesz przygotować polewę także polewę czekoladową, łącząc wszystkie składniki w miseczce i gotowe!

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

plus – crushed almonds, pumpkin seeds, coconut shreeds; coconut syrup

chocolate layerL 16 g coconut oil, 8 g carob, 4 g cocoa, 4 g ceylon cinnamon

Preparation:

around 8-10 bars – 3-5 cm

  1. Melt coconut oil in a warm bath and combine all the ingredients in a big bowl.
  2. Prepare a sylicone mold or normal filled with a baking paper.
  3. Height and length depend on your preferences 🙂
  4. Pour some crashed almonds, seeds and shreeds on the bottom or inside the dough.
  5. Put all into the fridge, is better if you let it for all the night.
  6. Next day remove the bar form the fridge and wait around 40 minutes, to slice it better after a little defrosting 🙂
  7. You can prepare chocolate layer, combinig all the ingredients in a little bowl and it’s ready do eat!

BON APPETITE !!!