Odrobina zielonej magii i szaleństwa trwa. Nie mogę sobie pozwolić na nudę, ani rutynę od rana! Bo to tak bardzo ekscytuje i napędza mnie pozytywnymi myślami na cały dzień. Mając głowę pełną pomysłów, muszę je gdzieś lokować i pomyślałam, że czemu by nie zasadzić trochę wiosennego orientu? 😉 Niby wschodnia egzotyka, a przywiozłam ją z Włoch! Z moich wakacji życia 😉 Dostałam od mojego kochanego i najlepszego kucharza na świecie pewne czarne ziarenka. Są to nasionka zwane ‘tonka beans’ i swoim zapachem zwalają z nóg, doprowadzając do jedzeniowej ekstazy 😉 Coś jakby ulepszona wanilia, o bardziej szlachetnej woni, z nutkami migdału i gałki muszkatołowej. Rosną w strąkach tonkowca wonnego. Wysuszone fasolki tonka wyglądają trochę jak twarde i ciemne, podłużne ziarenka kardamonu. Podobno te nasionka stosowane są głównie w przemyśle perfumeryjnym, ale ja jestem zdania, że co pięknie pachnie powinno być zjedzone! 😀 I ogólnie wszystko według mnie nadaje się do dodania na śniadanie 😉 Nawet pieprz na słodko! W Polsce jest trudno dostępna, ale jeśli będzie za granicą i traficie na jakiś dobrze zaopatrzony sklep z przyprawami, to dostaniecie go w bardziej przystępnej cenie niż tutaj 😉 Jeśli natomiast nie macie takiej możliwości, to proponuję równie seksowną w smaku i zapachu wanilię. A wracając do orientalizmu, takim pięknym składnikiem jest herbata MATCHA, o której przeczytacie TUTAJ. A skoro jest zielona, jak zielone winogrona, to czemu by ich połączyć w jednym posiłku i dostać cudowną dawkę rozkoszy z rana 😀

A bit of crazyness and magic stil last. I cannot let myself for a boredom or routine! Because this is so excting and powers me with an optimistic thoughts for all day. Having a head full of ideas, I have to locate them and I thought… why not to try plant some spring Orient? 😉 Supposedly eastern exoticism, but I brought it from Italy! From my holiday of a lifetime 😉 Some certain black seeds, which I received from my beloved and the best cook ever. These are seeds, called ‘tonka beans’ and they prostrate with a smell, driving to a food ecstasy 😉 Something like improved vanilla with a precious scent of almond and nutmeg notes. They grow in a coumarou pods. Parched tonka beans look a bit like hard and dark, longitudinal cardamon seeds. Apparently these seeds are used in a perfumery, but I think, that everything what smells beautifully should be eaten! 😀 In my opinion and gnerally speaking everything qualify to being used in a breakfast 😉 Even pepper in a sweet version! Tonka beans are hardly available in Poland, but if you are abroad and You find some well sorted shop with spices, You will get them in a lower price than here 😉 On the other hand if you don’t have such an opportunity, I am suggesting You equally sexy in taste and flavour vanilla. But coming back to the orientalism, such a beautiful ingredient is MATCHA tea. And  seing about its green color, like a color of green grapes, why not to pair them in a one meal and receive an amazing dose of pleasure from an early mornig 😀

Składniki:

  • 70 g ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ok 300 ml wody
  • 250 g zielonych winogron bezpestkowych
  • 40 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub 1 ziarno tonka beans
  • 1 łyżeczka syropu tapiokowego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha (DIET FOOD)

do tego: banan, kiwi, granat

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłucz na sicie i gotuj w małym garnku razem z wiórkami kokosowymi.
  2. Kiedy połowa wody wyparuje dodaj przekrojone na pół winogrona oraz wanilię w proszku lub zblendowane ziarno tonka bean.
  3. Mieszaj co jakiś czas, a pod koniec dodaj herbatę matcha i trochę syropu.
  4. Kiedy ryż będzie gotowy, przełóż do miski i posyp kruszonymi pestkami dyni, plasterkami banana, kiwi i granatem.

SMACZNEGO !!!

Ingredients:

  • 70 g jasmine rice
  • 3 tbsp coconut shreeds
  • ca 300 ml water
  • 250 g green seedless grapes
  • 40 g pumpkin seeds
  • 1 tsp vanilla powder or 1 tonka bean
  • 1 tsp tapioka syrup
  • 1 tsp matcha tea (DIET FOOD)

plus: banana, kiwi, pomegranate seeds

Preaparation:

  1. Rinse the rice and boil it in a little pot, together with coconut shreeds.
  2. When a half water avoporates add sliced grapes in half and powdered vanilla or blended seed of tonka bean.
  3. Stir from time to time and add matcha tea and a bit of syrup at the end.
  4. After boiling time, pour everything into a bowl and sprinkle this porrodge with a crashed pumpkin seeds, sliced banana, kiwi and pomegranate seed.

BON APPETITE !!!